Thursday 26 April 2012

Romani mandri ca sunt romani

Alegerile facute in viata ne urmeaza peste tot, fie ca sunt sau nu bune pentru noi si pentru cei care ne inconjoara. Important este sa invatam din greseli si sa ne bucuram de consecintele avantajoase.

Este binecunoscut faptul ca sunt multi romani in uk, unii mai fericiti, altii mai tristi, unii cinstiti, altii..., dar nu conteaza pentru ca acum ne rezumam la aceia care ne fac sa fim mandri ca suntem romani ! Mass media si autoritatile din UK, (si nu numai), vorbesc mult despre cersatorii, rromii, hotii sau oricine altcineva ajuns din Romania pe meleagurile lor fara sa ne onoreze natia. In schimb, uita sa mediatizeze si romanii doctori, ingineri, IT-isti, studentii care ajung acolo cu burse sau chiar despre aceia care au slujbe ce nu necesita multe diplome, dar sunt decente si onorabile.

De multe ori auzim lucruri de genul: “vin romanii si ne iau noua, englezilor, joburile si astfel creste rata somajului in UK” . I-ati compatimit vreodata pentru asemenea replici ? Nu este cazul !  Autoritatile lor se contrazic singure: pe de o parte cand arata cu degetul romanii care ajung in UK in speranta unui trai mai decent, pe de alta parte cand cheama singuri romani specializati in diverse domenii, profitand de faptul ca economia tarii lor isi permite sa-i plateasca mai bine decat Romania, si stiind, dar nerecunoscand in fata noastra ca DA, de multe ori, in multe domenii, romanii sunt mai inteligenti, mai harnici, mai muncitori decat ai lor.

Cat despre locurile de munca ce presupun mai putina scoala, precum ospatarie, munca pe santier, vanzatoare, cameriste etc., tot englezii sunt oarecum de invinovatit. De ce ? Pentru ca ei le considera “munca de jos”, drept urmare nu se injosesc sa le presteze, asa ca pentru aceste joburi competitia se da intre strainii emigrati in tara lor: romani, arabi, chinezi, oameni de culoare, etc.  Oricum multe dintre aceste joburi gasite, de multe ori, cu ajutorul site-urilor de anunturi uk.

In vacanta sau pentru munca, oricum hotarati ajungeti in UK, nu va lasati speriati de gandul ca veti intalni conationali ce va fac sa va simtiti rusinati de origini. Si chiar daca se intampla acest lucru, gasiti puterea si taria de a demonstra ca nu toti romanii  sunt asa, ci doar avem oile noastre negre, asa cum are orice alta natie de pe Terra.

Veti gasi romani in londra, de exemplu, care ne onoreaza atat prin meseria practicata acolo, cat si prin bunatate, omenie si inteligenta. Sunt multi romani online uk care dau sfaturi, care ajuta alti semeni sa paseasca din start cu dreptul in Regat, care se bucura sa gaseasca alti oameni asemenea lor. Si pentru a demonstra ca nu au uitat de unde au plecat, au creat site-uri cu denumiri patriotice, gen marea unire uk, adica “locul de intalnire al romanilor din Marea Britanie”, semn ca, desi viata i-a purtat pe alte meleaguri, sunt mandri de istoria bogata si tumultoasa care ne-a facut sa fim romanii de azi. 

Cel mai important este sa fiti insotiti de inteligenta oriunde traiti, oriunde decideti ca vreti sa va petreceti vacanta sau sa munciti. Prin inteligenta puteti demonstra oricui omenie, cultura generala si tot ceea ce doriti. Scoateti asii din maneca atunci cand va loviti de prejudecati si demonstrati ca ceea ce scrie pe actul de identitate: locul nasterii, undeva in Romania, reprezinta o calitate, nu un defect.  Poate ca nu toti romanii sunt mai frumosi, mai destepti, mai OAMENI decat englezii, dar cei care sunt ne fac cinste. Fii unul dintre cei care ne fac sa strigam fara jena, oriunde in lume, “sunt mandru ca sunt roman! ”.

No comments:

Post a Comment