Thursday 26 April 2012

Discriminarea romanilor in UK

Comunitatea romana din Regatul Unit e foarte numeroasa si a fost fondata incepand cu anii 90. La inceput, la fel ca in cazul multor alte natii reprezentate in insula, localnicii au avut o atitudine prietenoasa si deschisa, dar faptele multor romani in UK au dus la conturarea unui profil neplacut al intregii comunitati, mai ales in Anglia. In special dupa deschiderea granitelor, in 2007, multi infractori marunti din Romania s-au mutat in Anglia, dar poate nu acestia sunt cei care au creat imaginea proasta a comunitatii din ziua de azi. Cei care au contribuit decisiv au fost aceia care au incercat sa profite cat mai mult de sistemul de protectie sociala relativ generos din Anglia. Practic, multi conationali fara pofta de munca adora sa profite de beneficiile oferite lunar de statul britanic si sa incaseze ajutor pentru plata chiriei si cheltuieli curente, fara sa fi contribuit in prealabil cu nimic la fondul de ajutor al statului.

 

De fapt, multi dintre acesti romani au venit doar cu acest gand in Anglia, adusi de cunostinte care le-au spus ca pot trai lejer din ajutoare de stat. Sigur, sunt multi romani in Londra care duc vieti foarte cinstite, dar activitatea lor pasnica e uneori umbrita de activitatile ilicite ale altor romani. Tinand cont de profilul multicultural al orasului, e foarte important ca un anumit grup sa aiba o imagine pozitiva, iar romanii din Anglia nu dispun de asa ceva. Dar cum s-a ajuns la asta intr-un interval de timp destul de scurt? Mai jos sunt cele mai comune tipuri de activitati care au dus la aceasta situatie.

 

  • neseriozitatea afisata in activitatile profesionale. Multi, poate prea multi romani care lucreaza in Anglia, desi capabili de activitati profesionale foarte bune, prefera sa incerce sa scape ieftin, nefacandu-si munca la timp si ignorand observatiile celorlalti. Trebuie spus ca, indiferent de domeniu, romanii pot fi la fel de buni ca oricare altii; nu abilitatea profesionala e pusa la indoiala, ci respectul pentru profesie, colegi si beneficiari.

  • Micile smecherii: Ceea ce unora romani li se pare perfect normal si doar o mica smecherie care nu poate dauna, locuitorilor si altor etnii din Anglia li se par (pe buna dreptate) drept infractiuni. De la deschiderea a 10-15 abonamente de telefonie mobila pentru a lua telefoane gratuit si a le vinde (ignorand desigur plata abonamentelor) pana la evitarea platilor spre utilitati prin schimbarea numelor de pe contract, imaginatia romanilor nu are limite. Astfel, in multi ani de mici inselaciuni si smecherii, atitudinea opiniei publice fata de romanii onesti.

  • Cersetoria. Nu atat actul de a cersi cauzeaza o imagine nefasta, ci mai degraba comportamentul cersetorilor, care sunt de obicei si hoti de buzunare si cauzeaza turbulente pe mijloacele de transport in comun.

  • Teparii. De orice fel. Acestia inseala pe oricine, de la alti romani pana la absolut pe oricine intalnesc, cele mai comune tipuri de inselaciuni fiind cu inchirieri, masini, transport marfa, ajutor cu actele necesare pentru angajare. In principiu, pentru a evita problemele, urmariti siturile de anunturi de romani in londra in UK, unde cei mai multi dintre tepari sunt deconspirati destul de repede.


Tags: anunturi uk, romanii in uk

No comments:

Post a Comment