Panourile solare folosesc energie luminii ( fotoni ) ce provin de la soare pentru a genera energie electrica prin efect fotovoltaic. Membrul structural al modului sau cel care poarta sarcina electrica poate fi amplasat pe fata stratului sau pe spatele lui. Majoritatea modulelor folosesc module hexagonale pe baza de celule de siliciu cristaline sau celule-film bazate pe cadmiu sau telura de siliciu. Firele conductoare care iau curentul de pe panouri pot contine argint, cupru sau alte metale non-conductoare magnetice de tranzitie. Celulele trebuiesc conectate din punct de vedere electric una la cealalta precum si la restul sistemului. Celulele trebuiesc de asemenea protejate de deterioarare mecanica si de umezeala. Cele mai multe panouri solare sunt rigide dar exista si cele semi-flexibile care sunt facute din folie film subtire. Conexiunile electrice sunt realizate in serie pentru a atinge o tensiune de iesire dorita Åi / sau in paralel pentru a oferi o capacitate dorita de curent.
Diodele separate pot fi necesare pentru a evita curentii inversi, in cazul de umbrire partiala sau totalÄ, si pe timp de noapte mai ales. Jonctiunile prin celulele de siliciu mono-cristalin pot avea caracteristici adecvate de curent invers ce nu sunt necesare. Inversul curenÅ£ilor poate duce la suprainalzirea de celule umbrite. Celulele solare devin mai putin eficiente la temperaturi mai ridicate si instalatorilorii incearcÄ sa ofere o buna ventilatie in spatele panourilor solare. Unele modele recente de panouri solare includ concentratoare, in care lumina este concentrata de lentile sau oglinzi pe o serie de celule mici.
Acest lucru permite utilizarea de celule, cu un cost ridicat pe unitatea de suprafaÅ£Ä (cum ar fi arseniurÄ de galiu), intr-un mod eficient. In functie de constructii, panourile fotovoltaice pot produce electricitate dintr-o gama de frecvente de lumina, dar de obicei nu pot acoperi intreaga gama solara (in special, razele ultraviolete, infrarosii si lumina scazua sau difuza). Prin urmare, o mare parte din energia solara este irosita de panouri solare, iar acestea pot oferi randamente mult mai mari daca sunt iluminate cu lumina monocromatica. Prin urmare, un alt concept de design este de a imparti lumina in intervale de lungimi de unda diferite si conduce grinzile pe celule diferite reglate la aceste zone . Acest lucru a fost proiectat pentru a fi capabil sa creasca eficienta cu 50%.
In prezent, cel mai bine a atins rata de conversie lumina soarelui (eficienta panou solar) este de aproximativ 21% în produse comerciale, de obicei mai mici decât cele cu eficienta în celulele lor de izolare. Densitatea de energie a unui panou solar este eficienta descrisa in termeni de putere maximÄ pe unitatea de suprafata, de obicei exprimata in unitati de wati pe metru pÄtrat (W/mp). Cele mai eficiente panouri solare produse in masa au valori de densitate de energie mai mare de 13 W/mp (140 W/m2). Pe langa aceste modalitati de a obtine energia electrica mai exista si centrale cu peleti si pompa caldura. Iar la noi in tara s-a dat drumul acum la programul casa verde, un program care ajuta oamenii de rand sa isi poata achizitiona la pret redus aceste tipuri de panouri sau de centrale ca sa putem usor usor sa economisim resursele mediului nostru si astfel sa pastram si natura mai curata. De aceea aceste lucruri s-ar putea cat de curand sa fie pe lista noastra de cumparaturi si s-ar putea sa nu coste atat de mult pe cate ne imaginam noi.
No comments:
Post a Comment